Wat is Slow Food?

 
 

Lekker, Puur en Eerlijk voedsel, dat is in 3 woorden Slow Food!

 

Er wordt steeds meer over Slow Food gepraat en geschreven, maar wat wordt er nu precies bedoeld met Slow Food?
Slow Food is ontstaan in Italie als tegenhanger van de opkomende fast food ketens in de jaren ’80. De oprichter van deze non profit organisatie is Carlo Petrini.
Het makkelijk herkenbare symbool en logo is een slak.
 

Wat is Slow Food?

De 3 pijlers van Slow Food zijn:

 

 • LEKKER: voedsel moet lekker en smaakvol zijn. Dit kan alleen als het voedsel van goede kwaliteit is.
   
 • PUUR: gezonde streekgebonden producten en traditionele bereidingswijze
 •  

 • EERLIJK: voor Slow Food is het respect voor het milieu, dieren en de producenten belangrijk. Duurzaamheid en MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) horen hier natuurlijk bij.
 •  

  De Slow Food organisatie beschermt de biodiversiteit en wil de producenten en de eindgebruikers dichter bij elkaar brengen.
  Als je weet wat je eet en waar je eten vandaan komt, hoe de ingrediënten worden verbouwd en waar de dieren worden gefokt en de tradities, dan proeven je niet alleen de kwaliteit maar dan weet je ook dat er met respect is omgegaan met het milieu, de dieren en de mensen.
  Kleinschaligheid is heel belangrijk, kleinere producenten in tegenstelling tot grote, landelijke of internationale bedrijven, werken met passie en liefde aan hun product en leveren daardoor een betere kwaliteit en dus Lekker, Puur en Eerlijk voedsel!
   

  Wat is Slow Food? - Slow Food Presidium
   

  Slow Food Presidium

  Voor het behouden van de biodiversiteit is er de Ark van de Smaak samengesteld, waarin de organisatie producten verzamelt die horen bij een traditie of cultuur. Deze producten krijgen een Slow Food Presidium.
  De definitie van een Presidium is zoals beschreven op de site van Slow Food: “een samenwerkingsverband van producenten van een product dat is opgenomen in de Ark van de Smaak. Door die samenwerking ondersteunen Presidia kwalitatief hoogstaande productiemethoden die op het punt van verdwijnen staan, herstellen ze traditionele verwerkingsmethoden en beschermen ze unieke regio’s, ecosystemen en inheemse rassen en lokale planten variëteiten.”
   

  Wat is Slow Food? Pomodoro Fiaschetto - Puglia
   

  Een van de belangrijkste beurzen van Slow Food is de beurs Salone del Gusto, die elke 2 jaar wordt gehouden in Turijn. Lees Salone del Gusto meer over deze beurs.
   

  Slow Food wil iedereen weer leren te genieten van lekker en gezond voedsel, van het gezellig samen bereiden en eten, van het respecteren van de seizoenen en tradities.
   

  Wat is Slow Food? Ficchi Mandorlati - Puglia
   
   

  Bekijk ook deze mooie korte video:

  Slow Food: Good, Clean and Fair Food for Everyone

  Saving biodiversity to safeguard food that is good, clean and fair
  #biodiversity

  Posted by Slow Food International on Venerdì 22 maggio 2015

   
   

  Slow Food en S.O.G.N.O.

  Wij van S.O.G.N.O. ondersteunen de Slow Food organisatie. Wij werken alleen met kleinschalige lokale producenten in Puglia, die met kennis van hun vak en tradities hun specialiteiten bereiden met respect voor de natuur en de mensen. De kwaliteit van al deze producten is uitzonderlijk.
  Een selectie van Slow Food producten uit Puglia zijn er verkrijgbaar in de S.O.G.N.O. shop – Slow Food, zoals b.v. Pomodoro Fiaschetto, Ficchi Mandorlati, Biscotto di Ceglie.
   

  Ook werken wij zo veel mogelijk maatschappelijk verantwoord, wij hebben een MVO profiel laten maken door QUARTZ Kwaliteitsmanagement een adviesbureau gespecialiseerd in het MKB op het gebied van kwaliteitsmanagement en MVO.
  Het MVO profiel van S.O.G.N.O. kun je hier lezen.
   

  Wat is Slow Food? Biscotto di Ceglie - Puglia
   

  Lees hier meer over de bereiding van één van de Slow Food producten uit Puglia: Biscotto di Ceglie

   
   

  DOWNLOAD

  GRATIS-FREE-GRATUIT

  Look & Cook Puglia mini

  miniversie Look & Cook Puglia NL

  DOWNLOAD!